دهلی
Delhiدرباره شهر
دهلی، پایتخت هند است که در قسمت شمالی و مرکزی این کشور قرار دارد. این شهر در واقع از دو جزء تشکیل شده است؛ «دهلی قدیم»، در شمال که یک شهر تاریخی است و «دهلی نو»، در جنوب که از سال 1947 بهعنوان پایتخت هند در نظر گرفته شده و در نیمه اول قرن 20 به عنوان پایتخت هند بریتانیا بوده است.
این شهر که یکی از پرجمعت ترین شهرهای هند است، بر روی رودخانه یامونا، شاخه ای از رود گنگ (گانگا)، در حدود 160 کیلومتری جنوب هیمالیا قرار دارد. این قلمرو از شرق به ایالت «اوتار پرادش» و از شمال، غرب و جنوب به ایالت «هاریانا» محدود می شود. اگر قصد دارید به این شهر سفر کنید، می توانید برای رزرو تور یا خرید بلیت هواپیما و یا اجاره هتل با رویا تراول تماس بگیرید.
تاریخچه دهلی
تاریخچه دهلی به قرن ششم قبل از میلاد باز میگردد. این شهر در طول تاریخ، توسط تعدادی از امپراتوریها و سلسله ها از جمله امپراتوری موریان، امپراتوری مغول و امپراتوری بریتانیا اداره شده است.
طبق اساطیر هندو، در سال 736 ق.م شهر «ایندراپراستا» توسط «پانداواها»، گروهی از قهرمانان افسانه ای حماسه مهابهاراتا، تأسیس شد. این نام، اولین اشاره به این شهر در تاریخ است.
در سال 1206 پس از شکستدادن آخرین فرمانروای هندو، این شهر توسط «قطب الدین ایبک» تأسیس شد. این آغاز حکومت مسلمانان در هند بود و دهلی پایتخت سلطنت شد.
در سال 1639 شاه جهان، امپراتور مغول، پایتخت خود را از آگرا به دهلی منتقل کرد و ساخت قلعه سرخ و مسجد جامع را در پیش گرفت. در این زمان، این شهر به مرکز مهم فرهنگ و سیاست مغول تبدیل شد.
در سال 1803 کمپانی بریتانیایی هند شرقی، این شهر را در جریان جنگ دوم انگلیس و ماراتا تصرف کرد و امپراتور مغول، شاه عالم دوم، به فرمانروایی دستنشانده تبدیل شد. این آغاز حکومت استعماری بریتانیا بر دهلی بود.
در سال 1911 دولت بریتانیا اعلام کرد که این شهر بهعنوان پایتخت هند بریتانیا، جایگزین کلکته خواهد شد. ساخت دهلی نو توسط معماران بریتانیایی، در سال 1912 آغاز شد.
سال 1947 هند از سلطه بریتانیا آزاد شد و این شهر به عنوان پایتخت جمهوری تازهتأسیس هند انتخاب گردید. «جواهر لعل نهرو»، اولین نخست وزیر هند، در آستانه استقلال سخنرانی معروف خود با عنوان «تجربه با سرنوشت» را در دهلی ایراد کرد.
از آن زمان تاکنون دهلی پایتخت هند و مرکز سیاسی و اقتصادی آن است.
رزرو تور هند به صورت آنلاین و لحظه آخری !
آب و هوای دهلی
آب و هوای این شهر بسیار خشک است و تابستان های آن بهشدت گرم هستند. در همه سال، هوای قارهای از غرب یا شمال غرب به این شهر نفوذ می کند. اما در فصل باران های موسمی، هوای اقیاس ها از شرق به جنوب شرقی می وزند و سبب باران و رطوبت شدید می شوند.
فصل باران های موسمی از ماه جولای آغاز میشود و پایان آن در ماه سپتامبر است. در طول این ماهها حدود 600 میلیلتر باران می بارد که تقریبا سه چهارم بارش سالانه این شهر را شامل می گردد. اکتبر و نوامبر یک دوره گذار از شرایط موسمی به زمستان است. پس از آن زمستان شروع می شود که حداکثر دمای آن حدود 21 درجه سانتی گراد و حداقل دمای آن حدود 7 درجه سانتی گراد است.
مردم و مذهب دهلی
جمعیت تخمینی کنونی شهر دهلی در سال 2025 برابر با 16143000 نفر است. میانگین باسوادی شهر دهلی 87.59 درصد است که باسوادی مردان و زنان به ترتیب 91.46 و 83.18 درصد بوده است. نسبت جنسی در شهر دهلی 876 زن در هر 1000 مرد است. نسبت جنسی دختران 871 در هر 1000 پسر است.
هندوئیسم مذهب اکثریت در این شهر با 80.21 درصد پیروان است. اسلام با تقریباً 12.78 درصد پیرو آن، دومین دین محبوب در شهر دهلی است. بقیه ادیان شامل مسیحیت با 0.96 درصد، جینیسم با 1.39 درصد، سیک با 4.43 درصد و بودیسم با 0.12 درصد هستند. حدود 0.02 درصد بقیه ادیان و تقریبا 0.08 درصد بدون دین هستند.
اساسیترین و رایجترین زبان مورد استفاده در این شهر، هندی است. بخش خاصی از مردم نیز به زبان پنجابی صحبت میکنند. سپس مسلمانانی هستند که اردو صحبت میکنند. همچنین انگلیسی، زبان رسمی در شهر دهلی است.
جاذبههای گردشگری دهلی
جاذبه های گردشگری دهلی شامل موارد زیر هستند.
قلعه سرخ (Red Fort)
قلعه سرخ که در قرن شانزدهم توسط امپراتور مغول شاه جهان ساخته شد، یک میراث جهانی شناختهشده توسط یونسکو است. قلعه سرخ، نمادی از هند است. نخست وزیر هند در روز استقلال هند (15 اوت) پرچم ملی را در دروازه اصلی قلعه سرخ به اهتزاز در می آورد.
از بین تمام سازههای این قلعه، «دیوان عام» زیباترین است. در این قسمت شاه به مشکلات و شکایات مردم رسیدگی میکرده است بناهای دیگر عبارتند از «دیوان خاص» که برای جلسات و کنفرانس های خصوصی مورد استفاده قرار می گرفت؛ «مسجد موتی» و «ممتاز محل» هم از دیگر بخشهای این بنای تاریخی هستند.
قطب منار (Qutub Minar)
قطب منار که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است، دومین منار بلند (73 متر) هند پس از فاتح برج در چاپار چیری در موهالی (100 متر) است. مردم از سراسر جهان برای دیدن این شگفتی معماری از دهلی دیدن میکنند.
مجموعه قطب منار که از ماسه سنگ قرمز و مرمر ساخته شده است بهعنوان شاهدی از سلسلههای قبل از مغول است. این سازه توسط «قطبالدین ایبک» و «ایلتوتمیش» ساخته شده است. به غیر از قطب منار، ستون آهنی، علاء دروازه، مسجد قوة الاسلام و مقبره ایلتوتمیش هم در اینجا قرار دارند.
دروازه هند (India Gate)
یکی از مهمترین مکانهای دیدنی دهلی، دروازه هند، بنای یادبودی است که یادبود 90000 سرباز ارتش هند بریتانیایی است که در جنگ جهانی اول و جنگ سوم انگلیس و افغانستان جان خود را از دست دادند. در اصل، دروازه هند بهعنوان یادبود جنگ هند شناخته میشد. این سازه با استفاده از ماسه سنگ قرمز کمرنگ و گرانیت ساخته شده است.
پس از استقلال هند، این بنا به محل مقبره سرباز گمنام ارتش هند تبدیل شد که به عمار جوان جیوتی (شعله سرباز جاودانه) معروف است. دروازه هند بهخاطر رژه بزرگ روز جمهوری هند که هر سال در 26 ژانویه در اینجا برگزار می شود، مشهور است.
چاندی چوک (Chandni Chowk)
Chandni Chowk یکی از قدیمی ترین و شلوغ ترین بازارهای دهلی است که بازدید از آن برای هر گردشگری ضروری است.
مسیر اصلی این بازار خرید شلوغ به تعدادی مسیر فرعی تقسیم شده است که در برخی از آنها نقره، در برخی عطر و در برخی دیگر غذاهای سنتی فروخته میشود.
مقبره همایون (Humayun’s Tomb)
مقبره همایون یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری دهلی است. این مقبره در سال 1993 بهعنوان میراث جهانی یونسکو اعلام شد. مقبره همایون بیشتر با معماری مغول در هند شناخته شده است. در هر گوشهای از طاقها، دروازهها، محراب، صحنها و باغ آرامگاه بهراحتی میتوانید گذشته باشکوه هند را ببینید. اطراف آرامگاه با باغهای زیبا، کانالهای آب و فواره احاطه شده است.
به غیر از مقبره اصلی همایون، بناهای بسیار دیگری نیز در داخل آرامگاه وجود دارد که از جمله آنها میتوان به آرامگاه و باغ بوحلیمه، مقبره و مسجد عیسی خان، نیلا گمبد، مقبره و مسجد افسروالا، چیله نظامالدین عو اشاره کرد.
سخن آخر
شهر دهلی، یکی از شهرهای قدیمی شرقی است که تاریخچه آن به قرن ششم قبل از میلاد بر میگردد. این شهر دارای آب و هوای گرم و خشک و در عین حال بارانهای شدید در فصل موسمی است. مردم آن بیشتر هندو هست، اما مسمانان هم در این شهر زندگی میکنند. شهر دهلی دارای جاذبههای گردشگری زیادی است که غنای فرهنگی آن را نشان میدهد.