جلفا
Jolfaدرباره شهر
شهر جلفا به عنوان یکی از شهرهای کمتر شناخته شده در ایران، توانسته به یکی از جاذبههای گردشگری و تفریحی و سیاحتی ایران تبدیل شود. این شهر با آب و هوای بی نظیر و در مجاورت ساحل رود ارس، میتواند برای سفر و بازدید فوقالعاده باشد. حتی اگر چند روزی را در آنجا بگذرانید، باز هم خسته نخواهید شد.
کلیساهای جذاب آن از یک طرف و آبشارهای دیدنی نیز از یک طرف دیگر باعث جذابیت این شهر شدهاند. اگر تا بهحال در مورد جلفا، جاذبهها، موقعیت جغرافیایی و شرایط آن اطلاعاتی نداشتید، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
معرفی شهر جلفا، شهر مرزی گمنام
جلفا یکی از شهرهای مرزی است که از لحاظ جغرافیایی در بخش جنوبی ساحل رود ارس قرار گرفته و در فاصله 135 کیلومتری از تبریز، 65 کیلومتری از مرند و 135 کیلومتری از شمال غریب شهر ورزقان است. این شهر مرزی، جاذبههای متنوع گردشگری و طبیعی دارد. حدود 60 هزار نفر در این شهر زندگی میکنند و با آداب و رسوم خاص خود از گردشگران پذیرایی میکنند.
این شهر از توابع استان مرند بوده و توانسته به واسطه فراهم کردن امکانات گردشگری، به یک شهر فوقالعاده برای گردشگران ایرانی نیز تبدیل شود. زبان مردم این شهر، ترکی آذربایجانی است و دین اکثریت مردم نیز اسلام است.
تاریخچه شهر جلفا
آثار باستانی در آن، حکایت از تاریخی بودن این شهر دارند. جلفا یک شهر باستانی و گردشگری در شمال غرب ایران است که از لحاظ تاریخی در دوران پر فراز و نشینی به وجود آمده و از همان زمان معروف شده است. مطابق با مطالعات پژوهشگران، قبل از قرن پنجم میلادی سکونت در این شهر آغاز شد. این شهر به دلیل داشتن مزارع پنبه فراوان، به عنوان شهر بافنده شناخته میشد.
تغییرات زیادی در تاریخ رخ داد تا این شهر از نظر موقعیت جغرافیایی و شرایط مردم دچار تغییر شود. پس از اینکه ارامنه در این شهر سکونت کردند، نام این شهر از جولاء به جوغا تغییر پیدا کرد. در دوران شاه عباس صفوی، بسیاری از ارامنه به دستور شاه به این شهر آمدند و نام شهر به جلفا تغییر پیدا کرد.
فرهنگ و آداب و رسوم شهر جلفا
مردم این شهر مانند سایر مردم در ایران، بسیار مهمان نواز، اصیل و مهربان هستند و میتوانند به آداب و رسوم و عقاید مذهبی خودشان متعقد بمانند. با این حال رسم و رسومات خاصی در این شهر رایج نیست و مراسمها و جشنهای ملی همچون عید نوروز، شب یلدا، چهارشنبه سوری، سیزده به در، عید فطر و عید غدیر در این شهر مانند سایر شهرهای ایران میباشد.
کدام شهر و روستاها در شهر جلفا وجود دارند؟
این شهرستان با اینکه شهر بزرگی نیست، اما دارای دو بخش سیه رود و مرکزی است. این شهرستان دارای سه شهر به نامهای جلفا، سیه رود، هادی شهر و پنج دهستان به نامهای شجاع، ارسی، داران، دیزمار غربی و نوجه مهر است. 51 روستا و آبادی نیز در اطراف کوههای قره داغ شهرستان جلفا قرار گرفتهاند.
بازدید از هر یک از روستاها و آبادیهای اطراف این شهر با امکانات تفریحی متنوع، میتواند برای بسیاری از شما لذت بخش باشد. برای آشنایی بیشتر با شهرها و روستاهای اطراف شهرستان جلفا نام مهمترین آنها را اعلام میکنیم.
- روستای آغبلاغ
- روستای احمدآباد
- روستای ارسی
- روستای اروج
- روستای اشتبین
- روستای اعقان
- روستای افشار
- روستای الف آباد
- روستای الوان
- روستای انیف
- روستای ایری سفلی
- روستای ایل سون
- روستای تازه کند
- روستای تلکری
اقتصاد شهر جلفا
این شهر در یک موقعیت جغرافیایی و استراتژیکی خاص قرار گرفته است. این شهرستان، نزدیک به مهمترین قطب بازرگانی در ایران و در منطقه آزاد تجاری و صنعتی ارس بوده و در زمینه امور گمرکی، اداری و راه آهن بهترین خدمات را ارائه میکند. مردم شهر، به ساخت صنایع دستی نیز مشغول هستند و میتوانند در کنار فعالیتهای بازرگانی و کشاورزی، محصولات صنایع دستی را به فروش رسانده و درآمد مناسبی کسب کنند.
جلفا با کدام کشور مرز دارد؟
جلفا در آذربایجان شرقی قرار گرفته و از نظر موقعیت جغرافیایی به دلیل حضور در نقطه صفر مرزی، موقعیت استراتژیک و حیاتی دارد. این شهر در کشورهایی همچون ارمنستان و آذربایجان قرار گرفته و به دلیل داشتن خط راه آهن سراسری به آسیای میانه و قفقاز متصل میشود. در کل، این شهرستان در مرز بین سه کشور ایران، جمهوری آذربایجان و ارمنستان قرار میگیرد.
شهرستان جلفا چه جاهای دیدنی دارد؟
جلفا با آب و هوای معتدل و بهشتی، هر ساله گردشگران زیادی را جذب خود میکند. به طوری که تورهای جلفا نیز با تنوع بالا در این شهرستان برگزار شده و مسافران زیادی نیز به این شهرستان سفر میکنند. از جمله جاذبههای جلفا میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
کلیسای سن استپانوس
کلیسای سنت استیانوس، یکی از بهترین کلیساهایی است که در شهرستان جلفا قرار گرفته و جزء جاذبههای تاریخی این شهر محسوب میشود. معماری ارمنی این کلیسا، جذابیت آن را چندین برابر کرده است.
آبشار آسیاب خرابه
آبشار آسیاب خرابه، از دیگر جاذبههای جلفا است که در فاصله اندکی از آذربایجان شرقی قرار گرفته و فاصله کمی نیز با آسیابهای آبی قدیمی و زیبا دارد. این آبشار در داخل یک دره قرار گرفته و ارتفاع 15 متری دارد. پوشش سرسبز و زیبای اطراف این آبشار، آن را به یک جاذبه گردشگری فوقالعاده تبدیل کرده است.
کلیسای چوپان
کلیسای چوپان نیز یکی دیگر از کلیساهای جذاب با معماری خاص است که در کنار رود ارس قرار گرفته و قدمت آن به بیش از صدها سال پیش باز میگردد. از آنجایی که این کلیسا روزی محل عیادت یک چوپان بوده است، مردم آن را با نام کلیسای چوپان میشناسند.
حمام تاریخی جلفا
حمام تاریخی جلفا، یکی دیگر از جاذبههای تاریخی جلفاست که معماری جذابی دارد. این حمام با مصالح محلی همچون سنگ بنا شده و دوره ساخت آن نیز به قاجار باز میگردد. اگر بهدنبال یک حمام سنتی با معماری خاص هستید، این حمام تاریخی بهترین انتخاب است.
کاروانسرای خواجه نظر
از دیگر جاذبههای شهر جلفا میتوان به کاروانسرای خواجه نظر اشاره کرد. کاروانسرایی که متعلق به دوران صفویه بوده و در رودخانه ارس واقع شده است. این کاروانسرا دارای یک حیاط مرکزی با سه ایوان زیباست که در هر سه طرف حیاط قرار گرفتهاند.
رودخانه ارس
رودخانه ارس، یکی از قدیمیترین رودها در منطقه بوده که از ارتفاعات هزار برکه به سمت جنوب ارز روم قرار گرفته است. این رودخانه به دوالو تا قره دونی در مرز کشور ایران جریان دارد. زیبایی این رودخانه و سرسبزیهای اطراف آن شما را به وجد میآورند.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد شهر جلفا به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری در ایران پرداختیم. شهری که با آب و هوای تمیز، جاذبههای بی نظیر و البته مردم مهمان نواز شما را به وجد میآورد. شهر جلفا به دلیل موقعیت استراتژیک و مرزی بودن، یکی از شهرهای مهم در ایران است و اقتصاد آن بیشتر بر پایه کشاورزی و فروش صنایع دستی میچرخد.