بغداد
Baghdadدرباره شهر
بغداد، شهر هزار و یک شب
اگر بخواهیم بغداد را در یک جمله توصیف کنیم، باید بگوییم: شهری که از دل قصههای هزار و یک شب بیرون آمده است!
شاید برایتان جالب باشد که بیشتر قصههای هزار و یک شب در این شهر اتفاق میافتد و اسم این شهر چندین و چند بار در این کتاب برده شده است. به همین دلیل است که میگوییم بغداد تنها یک شهر نیست، بلکه قصهای است که از قرنها پیش آغاز شده و هنوز هم ادامه دارد.
منصور عباسی (منصور دوانیقی) در سال ۱۴۵ هجری قمری (۷۶۲ میلادی) تصمیم گرفت پایتخت جدیدی برای خلافت عباسیان بنا کند و با مشورت خالد بن برمک ایرانی، بغداد را انتخاب کرد. این شهر کنار رود دجله بود و به لحاظ جغرافیایی و تجاری موقعیت فوقالعادهای داشت. ساخت این شهر حدود سه سال طول کشید.
این شهر در دوران خلافت هارونالرشید (۷۸۶–۸۰۹ میلادی) و پسرش مأمون (۸۱۳–۸۳۳ میلادی) به شکوفایی رسید و به یکی از مهمترین مراکز علمی و فرهنگی جهان اسلام تبدیل شد.
در آن دوران، این شهر قلب تپنده علم و دانش بود. کتابخانه بیتالحکمه که به دستور هارونالرشید و سپس فرزندش مأمون تأسیس شد، مجموعهای از بزرگترین کتب علمی و فلسفی را در خود جای داده بود. پایتخت رویاهای علم و هنر بود، شهری که دروازههایش همیشه به روی دانشمندان و ماجراجویان باز بود.
اما تاریخ همیشه روی خوشش را نشان نمیدهد. در سال ۱۲۵۸ میلادی (حدود 800 سال پیش)، مغولها به رهبری هلاکوخان به این شهر حمله کردند و آن را به خاک و خون کشیدند. بسیاری از آثار علمی و تاریخی شهر نابود شد. هرچند بغداد باز هم از خاکستر برخاست و در دوران بعدی، به حیات خود ادامه داد، اما هیچ گاه به دوران طلایی خود بازنگشت...
موقعیت جغرافیایی بغداد
شهر بغداد در مرکز کشور عراق، در میانه جلگه بینالنهرین و در کنار رود دجله قرار دارد. موقعیت این شهر از نظر تجاری و تاریخی همیشه استراتژیک بوده، زیرا در مسیر جاده ابریشم قرار داشته و پل ارتباطی بین شرق و غرب بوده است. در گذشته، کاروانهایی که از ایران، هند و چین به سمت شام، مصر و اروپا میرفتند، از این منطقه عبور میکردند و همین باعث رونق اقتصادی و فرهنگی آن شده بود.
این شهر در فاصلهای حدود ۸۵ کیلومتری از بابل باستانی و تقریباً ۵۰۰ کیلومتری شمال خلیج فارس قرار دارد. از شمال به کوههای کردستان عراق و از غرب به بیابانهای وسیع منتهی میشود.
فرهنگ و آداب و رسوم مردم بغداد
مردم این شهر ترکیبی از اصالت عربی، سنتهای کهن اسلامی و حتی تأثیرات تمدنهای باستانی را در زندگی روزمره خود حفظ کردهاند. اما چیزی که آن را خاص میکند، نه فقط تاریخ آن، بلکه آداب و رسوم عجیب و جالبی است که در زندگی مردم جریان دارد.
مهمانی های پرهیاهو؛ غذا، چای، و باز هم چای!
اگر به خانه یک بغدادی دعوت شوید، گرسنگی کشیدن ممنوع است! مردم این شهر عاشق مهماننوازی هستند و میزبان تا زمانی که شما حداقل سه بشقاب غذا نخورید، قانع نمیشود! غذای اصلی اغلب قوزی (بره شکمپر)، دولمه (برگ مو) و مسگوف (ماهی کبابی معروف عراقی) است.
اما بعد از غذا، نوبت چای عراقی است؛ چای شیرین و غلیظی که در استکانهای کوچک سرو میشود. مردم عراق مثل ما ایرانیها عاشق چای هستند.
موسیقی در خون بغدادی هاست
یک ویژگی خاص آن، علاقه شدید مردمش به موسیقی است. شاید برایتان جالب باشد که نغمههای عود و صدای آوازهای قدیمی، هنوز هم در کافهها و خیابانهای آن شنیده میشود. مقام عراقی، یکی از اصیلترین سبکهای موسیقی عربی، از این شهر سرچشمه گرفته و هنوز هم در جشنها و مراسم اجرا میشود.
حتی یک رسم جالب در شهر وجود دارد که در گذشته، اگر کسی میخواست عشقش را به معشوقهاش ابراز کند، شب هنگام با نوازندهای به در خانه او میرفت و زیر پنجرهاش ترانه عاشقانهای مینواخت! این رسم هنوز هم در برخی از محلههای قدیمی بغداد زنده است.
بازارهای بغداد، دنیایی از زندگی و رنگ
بغداد بدون بازارهای قدیمیاش چیزی کم دارد! بازار الصفافیر، معروفترین بازار بغداد، با صدای چکشهای مسگران و عطر ادویههای عجیب، همچنان پر از زندگی است. این بازار یکی از معدود جاهایی است که هنوز میتوان سکههای عتیقه، عودهای معطر و قهوههای محلی را در آن پیدا کرد.
در بازار شُورجه، تاجران با صدای بلند مشتریان را صدا میزنند و هر گوشهاش پر از رنگ و شور زندگی است. اما جالب است بدانید که در این بازار یک رسم قدیمی وجود دارد: اگر تاجری روز اول هفته، اولین کالای خود را به یک مشتری خوشرو و خوشقدم بفروشد، باور دارد که تمام هفتهاش پررونق خواهد بود!
آب و هوای بغداد
شهر بغداد آبوهوایی بیابانی و گرم دارد. تابستانها بسیار داغ و خشک است، به طوری که دمای هوا گاهی به ۵۰ درجه سانتیگراد هم میرسد! زمستانها ملایم و خنک بوده و بارندگی کمی دارد. بهار و پاییز کوتاه، اما مطبوع هستند. در کل، بغداد شهری است که آفتاب در آن فرمانروایی میکند و باران، مهمانی نادر است!
بهار (اسفند تا اردیبهشت)، بهترین زمان برای سفر به بغداد است، زیرا هوا معتدل و دلپذیر است و خبری از گرمای طاقتفرسای تابستان نیست. بهویژه تعطیلات نوروز یک فرصت عالی برای سفر به بغداد محسوب میشود.
اگر به دنبال یک تور نوروزی فوق العاده برای سفر به بغداد هستید، همین الان با کارشناسان رویا تراول تماس بگیرید تا بهترین تور بغداد را با قیمت استثنایی برای نوروز رزرو کنید.
جاذبه های بغداد
بغداد، شهری که روزگاری مرکز تمدن اسلامی بود، هنوز هم جاذبههایی دارد که شما را به سفری در دل تاریخ، فرهنگ و زندگی امروزی میبرد.
مدرسه المستنصریه، دانشگاهی از دل تاریخ
اگر بخواهید به قرن هفتم هجری سفر کنید، باید سری به مدرسه المستنصریه بزنید. این دانشگاه قدیمی که در سال ۱۲۳۳ میلادی (25 سال قبل از حمله مغول) ساخته شده، یکی از اولین مراکز آموزش عالی در جهان اسلام بود. معماری باشکوه، کاشیکاریهای چشمنواز و فضای علمی که زمانی در آن جریان داشت، این مکان را به یکی از مهمترین جاذبههای تاریخی بغداد تبدیل کرده است.
خیابان المتنبی، پاتوق عاشقان کتاب
اگر اهل کتاب و فرهنگ باشید، خیابان المتنبی برای شما حکم بهشت را دارد! این خیابان قدیمی، مرکز فروش کتابهای نایاب و قدیمی است، جایی که هنوز هم میتوان نسخههای خطی و آثار کلاسیک عربی و فارسی را پیدا کرد.
کافههای قدیمی و محفلهای ادبی در این خیابان، آن را به یکی از زندهترین بخشهای فرهنگی بغداد تبدیل کردهاند. یک رسم جالب در این خیابان این است که عاشقان کتاب، اغلب یکدیگر را با شعر و داستان به چالش میکشند.
میدان التحریر
این میدان، هم یک مکان تاریخی است و هم محلی برای تجمعهای اجتماعی و سیاسی. مجسمه آزادی بغداد که توسط هنرمند معروف جواد سلیم ساخته شده، در این میدان قرار دارد و نشاندهنده تاریخ مبارزات مردم عراق برای آزادی است.
کاخ عباسی
کاخ عباسی یکی از معدود بناهای باقیمانده از دوران طلایی شهر بغداد است. این قصر در کنار رود دجله قرار دارد و گفته میشود که روزگاری، خلفای عباسی از اینجا بر سرنوشت امپراتوری خود حکم میراندند. طراحی سنتی عربی، طاقهای بلند و ایوانهای وسیع، هنوز هم شکوه آن دوران را زنده نگه داشته است.
مسجد جامع الخلفاء
این مسجد که در قرن نهم میلادی ساخته شده، یکی از قدیمیترین مساجد بغداد است. مناره ۳۳ متری آن، که همچنان پس از قرنها استوار باقی مانده، یکی از نمادهای تاریخی شهر محسوب میشود.